Reggestreek

Waarschuwing voor automobilisten vanwege zeldzaam dichte mist: ga alleen weg op als het echt moet

Weggebruikers moeten vanavond en vannacht rekening houden met gevaarlijke situaties vanwege zeer slecht zicht. In sommige delen van het land kan het zicht teruglopen tot zo’n 10 meter. De ANWB adviseert dan niet de weg op te gaan en te blijven slapen op de plek waar je op dat moment bent.

“Bekijk waar je bent en of de situatie daar ook zo slecht is. Het kan namelijk zo zijn dat je op de weg zit en niet meer ziet waar je bent. Daar willen we echt voor waarschuwen. Blijf binnen in die situaties en houd er rekening mee dat je op die plek moet blijven slapen”, vertelt een woordvoerder van de ANWB aan RTL Nieuws.

Het KNMI laat weten dat de dichte mist vanavond en vannacht in het hele land voorkomt. Alleen in het uiterste zuidwesten en in zuid-Limburg is er minder hinder.

De omstandigheden doen volgens de ANWB denken aan de nieuwjaarsnachten van 1993 en 2008. Toen was het zicht zo slecht dat reizigers onderweg naar huis niet meer wisten waar ze waren. “Die nacht waren veel ongelukken.” In 1993 zouden er door de dichte mist en gladheid tijdens de jaarwisseling acht doden en ongeveer honderd gewonden zijn gevallen.

Mistlampen helpen niet meer

De ANWB stelt dat mistlampen in dit soort situaties niet meer afdoende zijn. “Je kan ze uiteraard aandoen, maar het zet dan geen zoden meer aan de dijk.” 

Ook de politie waarschuwt via Twitter voor de dichte mist. “Blijf, als dat kan, binnen. Ga alleen de weg op als het echt nodig is.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button