PolitieReggestreek

Rijssen- Vuurwerk overlast Reggesteyn

Op maandag 30 november 2020, rond 10:50 uur, werd gemeld door Reggesteyn, dat er door een tweetal eerstejaars leerlingen nitraatbommen werden afgestoken op en rond het schoolplein. Beide leerlingen werden in afwachting op de politie, apart gehouden binnen school. Groepsdruk zou hierin mogelijk een rol hebben gespeeld. Het nog aanwezige vuurwerk is in beslag genomen en wordt ter vernietiging aangeboden. Beide leerlingen zullen opgeroepen worden door Halt.

Kennelijk wordt er te nonchalant over (illegaal) vuurwerk gedacht? Waarom is illegaal vuurwerk nu eigenlijk gevaarlijk?
Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk. Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden.
Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Hierbij een link met nuttige informatie over vuurwerk:
https://www.politie.nl/themas/vuurwerk.html

vuurwerk #illegaal #gevaren #minderjarig #Halt #Opbroek #Cattelaar #voortgezetonderwijs #Rijssen #politie #waakzaamendienstbaar #anderejaarwisselingdanvoorheen #doelminderslachtoffers #voorkomslachtoffers #ontlastenwerkdrukzorg #denkaanhetzorgpersoneel #helpmee #weesnieteigenwijs

Bron: Politie Rijssen Holten

Gerelateerde artikelen

Back to top button