Vechtdal

Rechter Den Haag beslist avondklok moet per direct opgeheven worden

Vanochtend besloot de rechter dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat het kabinet te lang heeft gesoebat met de invoering ervan. De avondklok is ingevoerd via een spoedwet, maar hoe kun je nog spreken van spoed als je het er al maanden over hebt? redeneerde de rechter.

Het is een pijnlijke overwinning voor de viruswappies, die op Twitter luidkeels van zich laten horen, maar ook de rest van Nederland schudt het hoofd: zelfs het invoeren van coronamaatregelen lukt niet. Het zal het draagvlak voor het coronabeleid bepaald niet vergroten

‘Geen noodsituatie’
De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie ‘zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak’.

Toelichting van de rechtbank:
Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok ‘een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer’. Bovendien beperkt de regel ‘onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging’.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.
bron: msn.com

Gerelateerde artikelen

Back to top button
WhatsApp Tip! de redactie.