PolitieReggestreek

Man uit Rijssen (29) bekent 27 misdaden, reeks beschietingen op huizen opgelost

Tegen een 29 jarige man uit Rijssen is vandaag voor de rechtbank in Almelo vijf jaar cel geëist en tbs als voorwaarde. De man stapte afgelopen juni zelf naar de politie heen en bekende bij zijn verhoor maar liefst 27 misdaden. Daarmee werd een serie brandstichtingen en beschietingen op woningen in Rijssen opgelost.

De lijst met misdaden is erg lang waar de man uit Rijssen van wordt verdacht. Die met de meeste impact zijn misschien wel de beschietingen in 2018. Aan de Vincent van Goghstraat in Rijssen werden door de verdachte en zijn 28-jarige kompaan drie huizen beschoten. Dat leidde tot veel onrust omdat het om willekeurige beschietingen leek te gaan.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de verdachten wraak wouden nemen op een groep mensen die hen het leven lastig maakten. Met de kogels moest een boodschap gezegd worden: ‘dat wat ze bij mij deden moest stoppen’ aldus de 29-jarige verdachte. De twee verdachten beschoten de verkeerde huizen. In twee van de drie woningen waren op dat moment mensen thuis toen er geschoten werd. “Er hadden zelfs doden kunnen vallen”, aldus de officieer van justitie.

Een man uit Borne heeft enkele dagen onschuldig vastgezeten voor de beschietingen. Het geweer waarmee de woningen werden beschoten werd door de twee gebruikt om de man achter slot en grendel te krijgen. De twee hadden een conflict met hem. Ze braken bij hem in en lieten het geweer en andere wapens plus een hoge hoeveelheid drugs achter. Daarna belden ze de politie en vertelden dat dat spul in de woning lag. De politie ging op onderzoek en hield de bewoner aan.

De Rijssenaar wordt ook verantwoordelijk gehouden voor brandstichting in het buitengebied van Rijssen een jaar eerder. Daarbij brandde een vakantiewoning volledig af. De schade bedroeg enkele tonnen. Tijdens de strafzaak werd duidelijk dat de brand bewust was aangestoken om sporen van inbraak te wissen. De Rijssenaar paste diezelfde werkwijze toe in de eerste helft van dit jaar bij een aantal schuren in het natuurgebied de Borkeld. Samen met zijn partner was hij begonnen met de aanleg van een ondergrondse hennepkwekerij in dat natuurgebied. Het duo haalde bruikbare spullen uit de schuren en stak ze in brand

Deskundigen die de 29-jarige onderzochten, zeggen dat hij verminderd toerekingsvatbaar is. De man zou niet alleen verstandelijk beperkt zijn maar ook stemming in zijn hoofd horen. Het advies luidt dat de Rijssenaar tbs opgelegd moet krijgen. De verdachte wil zelf ook behandeld worden. Omdat er goede begeleiding nodig is adviseren deskundigen een tbs met voorwaarden de zogenaamd lichte vorm van tbs. Als de behandeling niet goed werkt wordt die omgezet naar dwangverpleging. De uitspraak is eind januari 2021 de zaak tegen de 28-jarige medeverdachte van de Rijssenaar is uitgesteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button