Reggestreek

Gemeente Rijssen-Holten legt verbod op carbid schieten

Op 17 december heeft de gemeenteraad van Rijssen-Holten besloten om deze jaarwisseling het carbidschieten te verbieden. De gemeenteraad vindt het niet gepast gelet op de afgekondigde lockdown om de mogelijkheid tot samenkomsten, met alle bijeenkomende risico’s, toe te staan.
Harde lockdown
“Nederland bevindt zich in een harde lockdown. De verspreiding van het coronavirus blijft rond gaan, ook in Rijssen-Holten. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot het minimum beperken en ons houden aan de maatregelen. Het carbidschieten is traditiegetrouw meer dan het afschieten van carbid. Het heeft ook een sociaal aspect; het samenkomen. Dit jaar wil de gemeente deze bijeenkomsten voorkomen. Door geen carbid af te schieten wordt de kans kleiner dat mensen elkaar opzoeken op oudejaarsdag.” Aldus de Gemeente Rijssen-Holten.
Traditie
Het carbidschieten is een traditie in Rijssen-Holten. Door het eenmalige besluit tot verbod blijft deze traditie wel in stand. Burgemeester Arco Hofland: “Het is vreselijk jammer dat nu het carbidschieten tijdens de jaarwisseling niet door kan gaan. Het traditiegetrouwe paasvuur kon eerder dit jaar ook niet doorgaan. Het is een bijzonder jaar dat veel invloed heeft op onze tradities. Ik begrijp de teleurstelling, maar we moeten nu samen door deze zure appel bijten. Ik hoop dat we volgend jaar vol enthousiasme deze tradities weer op kunnen pakken.”
APV
Het eenmalig verbieden van carbidschieten wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van gemeente Rijssen-Holten opgenomen. Normaal gesproken is het carbidschieten op oudejaarsdag onder gestelde voorwaarden wel toegestaan.
Coronamaatregelen
De actuele coronamaatregelen die ook gelden tijdens de jaarwisseling zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Burgemeester Hofland over de situatie: “Ik roep iedereen op om zich ook tijdens de jaarwisseling te houden aan de maatregelen. Ouders, praat met je kinderen hoe ze oud en nieuw willen vieren. Praat met elkaar over waarom we dit doen en hoe moeilijk het is. We hopen dat na 19 januari verlichtende maatregelen komen. Deze uitkomst ligt nu bij ons allen, aan ons gedrag, aan onze beheersing. Wees je hiervan bewust.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button