AlmeloHof Van TwenteIJssellandNoord-Oost GelderlandReggestreek

Brandweer Twente waarschuwt vanwege aanhoudende droogte voor een snellere uitbreiding van natuurbranden

De Brandweer Twente waarschuwt vanwege aanhoudende droogte voor een snellere uitbreiding van natuurbranden in de provincie Overijssel. De komende geldt voor de brandweer ‘fase 2′, wat er op neerkomt dat ze extra alert is op ontstane branden. Ook burgers wordt gevraagd zo snel mogelijk 112 te bellen bij een natuurbrand.

“Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker bij harde wind”, vertelt Adriaan ter Huurne van Brandweer Twente. “Daarom vragen wij mensen om extra alert te zijn en een brand snel te melden.”

De opschaling naar fase 2 betekent voor de brandweer dat ze met extra materieel uitrukken bij een natuurbrand in deze regio. Voor particulieren betekent het dat de ontheffing op het stookverbod in de meeste gevallen de komende dagen niet meer geldt

Wat betekent dit voor u?

 • U mag hoogstwaarschijnlijk niet meer stoken, ook al heeft u een ontheffing van het stookverbod.
  Kijk daarvoor naar de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).
 • In sommige delen van het land mag u van de terrein -of natuureigenaren geen open vuur stoken in of bij de natuur.
 • Dit kan ook gelden voor gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk of koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten. Volg hun aanwijzingen/geboden!
 • Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
 • Houd er rekening mee dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
 • Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of in ieder geval een emmer water.
 • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Wat kunt u doen als er een natuurbrand is?

 • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.
 • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt.
 • Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
 • Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button